Hållbart välbefinnande sedan 1992

Historia

Vi på Nyttadesign konstaterar att livet är kort och att man bör följa sitt hjärta och göra det som känns meningsfullt.

Affärsidén 1992 baserades på en produkt med ursprung i Asien, en skön, sval och formbar huvudkudde fylld med boveteskal. Att ta tillvara restmaterial från lantbruksproduktion och minska avfallet och samtidigt tillverka produkter som hjälper människor att sova gott var helt i linje med vad grundaren Eva Lundqvist kände var meningsfullt, kort sagt att hushålla med jordens resurser.

De första produktern, kuddar fyllda med boveteskal följdes snart av värmekuddar med körsbärskärnor. Ideer föddes och det ledde till en hel rad nya produkter. 2004 startade Eva ett samarbete med Josephine Drakenberg.

Josephine´s examensarbete på konstfack 2005 "Morgondagens hjälpmedel" blev grunden för en produktserie som döptes till "Smart". I serien ingår förkläden utan nackband med skena i midjan "Click-on", dessa förkläden behöver inte knytas och kan tas på utan rörelser över axelhöjd. "Bättre Grepp" består av värmeskyddande produkter som grythandskar och grytlappar med antihalktryck i greppet. Användaren upplever en större säkerhet och styrka när varma grytor och plåtar skall lyftas och flyttas. Produkterna ger även bra grepp vid vridmoment som när man öppnar en burk eller pet-flaska. Produkterna har testats av Certec och befunnits ha de beskrivna egenskaperna.

Nästa steg var att miljöcertifiera produktionen och Nyttadesign har sedan 2019 varit certifierade Bra Miljöval. Denna certifiering finns inte kvar sedan årskiftet 2022/2023. Syftet med certifieringen är uppnådd och merparten av dagens textil håller en så pass hög miljö standard att Naturskyddsföreningen beslöt att avsluta Bra Miljöval märkningen.

Vi på Nyttadesign är glada över att textil branschen i stort utvecklats i rätt riktning och fortsätter utveckla vårt egna arbete vidare enligt vår värdegrund, att erbjuda produkter som ökar människors välbefinnande utan att göra stora avtryck i ekosystemet.
Tillagd i varukorgen