Hållbart välbefinnande sedan 1992

Historia

Hållbart välbefinnande sedan 1992.

Nyttadesign bygger på företaget Bioforte som Eva Lundkvist startade 1992. Det hela började i början av 90-talet då Eva, som då arbetade med marknadsföring av transporttjänster, gick en kurs i marknadsföring. En av föreläsarna tog upp ämnet etik och konstaterade att livet är kort, att man bör följa sitt hjärta och göra det som känns meningsfullt. Inspirerad av denna tanke startade Eva företaget Bioforte där affärsidén ursprungligen var en sval, formstabil huvudkudde fylld med boveteskal, en långsiktigt hållbar produkt med rötter i Asien.

Att ta tillvara restmaterial från lantbruksproduktion, minska mängden restavfall och tillverka funktionella, miljövänliga produkter som även hjälper människor att sova gott i dubbel bemärkelse, var helt i linje med det Eva kände var meningsfullt, kort sagt att hushålla med jordens resurser och tänka flera generationer framåt. Den första produkten följdes sedan av vetevärmare och tvättbara värmekragar fyllda med körsbärskärnor.

2004 kontaktade Eva den textila institutionen på Konstfack för att höra om det var någon student som var intresserad av att samarbeta kring formgivning, Josephine Drakenberg hade bakgrund inom vård- och äldreomsorg och en passion för inkluderande design. Ur mötet dem emellan föddes flera idéer vilka senare ledde till en hel rad nya produkter. Duon beslutade sig för att samarbeta och varumärket/aktiebolaget Nyttadesign AB bildades 2007.

Josephine´s examensarbete 2005 "Morgondagens hjälpmedel" blev grunden för vår produktserie för köket, "Smart". I serien ingår bland annat "Click-on"-förkläden med korsettliv och en böjlig skena i midjan, dessa förkläden behöver inte knytas bakom ryggen och kan hanteras utan rörelser över axelhöjd. Vår serie med "Bättre Grepp" består bl.a. av grythandskar och handdukar med ett dekorativt antihalktryck i greppet som gör att användaren upplever en större säkerhet och styrka vid vridmoment som när man öppnar en burk eller flaska. Produkterna har tagits fram genom samtal i fokusgrupper och har testats vid Spenshults reumatikersjukhus vilket genomfördes med hjälp av ett anslag, Konstnärligt utvecklingsprojekt, från Konstfack 2006.

Produktlinjen med huvud-. stöd och meditationskuddar blev till "Relax". värmekuddarna "Hot/Cold". Nästa steg blev att utveckla yoga- och meditationssortimentet och miljöcertifiera produktionen genom märkningen Bra miljöval.

Företaget hade först sitt säte i Stockholm, sedan i Höganäs och ligger nu på Öland. Eva har vid årsskiftet 20/21 lämnat över stafettpinnen till Josephine och företagets VD Maria Serrebo. Nyttadesign fortsätter att utvecklas enligt grundidén genom att erbjuda innovativa och inkluderande produkter som i samklang med ekosystemet ökar människors välbefinnande.

Tillagd i varukorgen